Ridskoleelever lånar hjälm och väst kostnadsfritt.
Utrustning och säkerhetstips:
- Ridhjälmen ska vara CE-märkt.
Var noga med passformen och använd alltid hakbandet så att hjälmen sitter på ordentligt. Byt ut en hjälm som varit med om en ordentlig smäll. - Säkerhetsvästen ska vara CE-märkt.
Bakstycket bör nå till atlaskotan i nacken samt täcka svanskotan, men får inte kännas obekvämt lång så att den slår i sadeln nedtill – det kan vara en svår avvägning. Köp inte en väst åt barnet ”att växa i”, den blir obekväm, ger inte rätt skydd och kan göra mer skada än nytta. - Rejäla skor eller stövlar är bra – de ska ha lite klack som gör att foten inte lika lätt åker igenom i stigbygeln om olyckan skulle vara framme.
Det finns även ridskor med ståltåhätta mot trampskador.
Snörskor brukar inte rekommenderas eftersom snörena kan fastnar i stigbygeln om barnet skulle halka av.
Undvik såväl för små som för stora stigbyglar - man ska kunna få in två fingrar mellan stöveln och stigbygeln. - Långärmad tröja och långbyxor/ridbyxor brukar rekommenderas även på sommaren.
Många tycker att de sitter stadigare med ridbyxor skodda med något mockaliknande material som ger mer friktion mot sadeln än tyget i vanliga tygbyxor.
Om det blir varmt och svettigt under ridpasset: Lär barnet att aldrig försöka ta på eller av kläder när hon/han sitter till häst, om inte någon kunnig person på marken håller ett stadigt tag i hästen
Stalltips:
- Gå aldrig precis bakom hästarna som står i stallets spiltor. Där ska man heller aldrig lägga t ex ridhjälm och spö så att man måste böja sig ned för att ta upp något just bakom hästens bakben.
- Hästar ska vara uppbundna när de sköts om. Ta reda på var och hur hästarna i ert stall brukas skötas om.
- Sitt aldrig på knä, utan stå på huk när du exempelvis borstar hästens ben. Då hinner du lättare undan om hästen skulle göra något oväntat.
- Vissa hästar kan vara kittliga och bli irriterade om du borstar för löst, eller på något speciellt ställe.
- Låt alltid hästen veta att du är på väg in i spiltan eller boxen så att den inte blir överraskad.
Källor: Barnolycksfallsfonden, Svenska Ridsportförbundet, Konsumentverket, SCB, Riksidrottsförbundet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Uppdaterad nov 2022.